Att budgetera personal och fortlöpande ha överblick på hur lön, bonus, pension, sjukdom och andra kostnadsdrivare påverkar lönsamheten kan vara en utmaning. Vi berättar här hur Planacy kan hjälpa dig göra en bättre och mer levande personalbudget.
Med Planacy kan du öka detaljeringsgraden i ditt budget- och prognosarbete. Arbeta snabbare, enklare och få en tydlig koppling mellan antagande och utfall.
Vi har ett växande antal kunder som arbetar med Planacy som stöd för att optimera sina inköp. Lösningarna och ambitionsnivån skiljer sig åt mellan kunderna. Några nöjer sig med att få in en försäljningsprognos från sina intressenter via Planacy medan andra går hela vägen till att beräkna ett inköpsförslag på SKU-nivå.
Med Planacy får du:
Varje kund bestämmer hur de vill konfigurera Planacy för att stödja sin inköpsprocess. En vanlig set-up är att Planacy som första steg används för att samla in en försäljningsprognos för sortimentet. Detta görs för kommande säsong och forecast samlas in från många olika intressenter som t.ex. partners, marknader eller säljare.
I Planacy sätter vi normalt upp en mall per marknad. I varje mall finns det standardiserade fält i vilka alla fyller i sin försäljningsprognos samt kan se sitt egna unika referensdata. Ibland väljer våra kunder att gå ner hela vägen till artikel och SKU och ibland nöjer de sig med att göra en prognos på produktgrupp.
För att säkra att den förväntade försäljningen på artikel/artikelgrupp är i linje med företagets övergripande budget eller plan så brukar vi sätta upp ett flöde där Planacy hela tiden hjälper intressenterna att hålla koll på hur totalen av deras prognos förhåller sig till den totala försäljningsbudgeten.
Försäljningsprognosen ger ett förväntat totalt behov som inköpsansvarig kan arbeta vidare utifrån. Nu börjar arbetet med att översätta den förväntade försäljningen till ett inköpsbehov.
För att omvandla en förväntad försäljning till ett inköpsbehov behöver man ha koll på sitt ingående lager, vilka Carry Overs man har i sortimentet, hur stor rea man vill räkna med samt hur mycket risk man vill ta i form av ett extraköp. I Planacy sätter vi upp ett strukturerat flöde för alla dessa olika steg.
När stora delar av sortimentet är nytt är det en stor utmaning att faktiskt veta vilken produkt som kommer att sälja och hur mycket som behövs av de olika storlekarna/färgerna. Planacy kan hjälpa dig att hämta upp relevant referensdata, tillhandahålla en struktur och säkra logiken och effektiviteten i arbetet.
Försäljningsprognosen kan konfigureras att göras i ett eller flera steg. Med Planacy är det enkelt att kopiera en forecast och göra en ny ett par månader senare (då med ny referensdata). Denna möjlighet brukar uppskattats av kunder i branscher där de första inköpsdialogerna tas långt innan den aktuella säsongen startar.
När din prognos är klar kan du läsa in den i ditt analys- och rapporteringsstöd (t.ex. Qlik Sense) så du kan följa upp utfall mot prognos. Uppföljningen ger bra input till nästa forecastrunda och skapar också ett viktigt engagemang och ansvarstagande i organisationen.
Ring mig gärna. Jag arbetar med många av våra retailkunder och har praktisk erfarenhet av frågor som rör analys och varuförsörjning från bolag som t.ex. ICA, Filippa K och Systembolaget.
Unn Hertzberg
0702 154 817
Ring mig gärna. Jag arbetar med många av våra retailkunder och har praktisk erfarenhet av frågor som rör analys och varuförsörjning från bolag som t.ex. ICA, Filippa K och Systembolaget.
Unn Hertzberg
0702 154 817
Produkter
Bli en av oss!
Om oss
MILLNET BI AB
Surbrunnsgatan 44A, 3tr
113 48 Stockholm
KONTAKT
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: +46 8 651 18 00